The closing ceremony of “The Sea Of Wine” Project.

Նոյեմբերի 30-ին տեղի ունեցավ «Գինու ծով»(The Sea of Wine) ծրագրի փակման արարողությունը։
Ծրագրի նպատակն է  զարգացնել գինու զբոսաշրջությունը Սևծովյան տարածաշրջանում,որը կօգնի  գինեգործական զբոսաշրջության շահագրգիռ կողմերին մշակել ընդհանուր մոտեցումներ իրենց գինեգործական արտադրանքի զարգացման համար:


Միջոցառման ընթացքում մասնակիցներին ներկայացվեցին  «Գինու ծով» ծրագրի ամփոփ արդյունքները և պաշտոնապես մշակված գինու երթուղիները և տարածաշրջանի գինու ոլորտի մասին համապարփակ տեղեկություն պարունակող կայքը։
Որից հետո, ծրագրի անդամ չորս երկրների՝ Հայաստանի, Վրաստանի, Ուկրաինայի  և Հունաստանի ներկայացուցիչները ներկայացրին գինու զբոսաշրջությունն իրենց երկներում:


Միջոցառմանը ներկա էին՝ խաղողագործության, գինեգործության, զբոսաշրջության ոլորտիպետական կառավարման համակարգի ու գինեգործական ընկերությունների ներկայացուցիչներ ինչպես նաև գինեսերներ, բլոգերներ ու լրագրողներ:

The project “The Sea of Wine” concluded with a closing ceremony on November 30.
The program is implemented jointly with the ICARE Foundation, Aristotle University of Thessaloniki, the Georgian Center for the Development of Agribusiness, and the National Academy of Food Technologies in Odessa. 2020-2022.
It is financed by the “Black Sea Basin 2014-2020” within the framework of the joint operational program of Cross-Border Cooperation implemented within the framework of the European Neighborhood Instrument.


The main purpose of the project is to promote the positioning of the Black Sea region as an important wine tourism destination. It will help wine tourism stakeholders develop common approaches for the promotion of their wine travel products.
During the event, participants were introduced to the summary of results of The Sea of Wine program, the wine routes, and the website that contains comprehensive information about the region’s wine sector.
Afterwards, the representatives of the four countries presented the wine tourism sectors of their countries.
Representatives from the government, viticulture, and winemaking industries, as well as wine tourism bloggers and journalists, attended the event.

Menu